Project

Salt






Structure and Foundation

RCC Framework
Flat roof with truss work and Mangalore pattern tiles

Flooring

High quality stain free vitrified tiles
Ceramic anti skid tiles for bathrooms, work area
Exterior gradetiles for Porch and terrace area

Doors And Windows

Flush door shutters for Internal doors
Hard wood for Front door
Hard wood for windows and frames with MS grill and glass

Toilets

Ceramic tiles upto eight feet height
Concealed plumbing with CPVC pipes and CP fittings
Sanitary fittings(Cera equivalent)
Hot and Cold water diverter with shower (Jaguar equivalent)
Provision for exhaust and solar water heater in all toilets
Provision for wet and dry area in bathrooms

Kitchen

Granite Counter
one and a half bowl with drain board in kitchen and single bowl in workarea
Dadoing 60cm above counter
Provision for hob, electrical chimney

Painting

Premium Emulsion Paint with putty finishes for interior walls
Weather Shield emulsion paint for external walls (Asian/Jotun equivalent)
PU Polish for wooden windows and doors in external areas

Electrical

Three Phase power supply
Quality copper insulation wires (Finolex or equivalent)
DB, ELCB, and MCB(Havells equivalent)
Premium modular switches (Legrand equivalent)
Provision for inverter, Cable TV, Telephone points.

Water

Corporation Water and well water through individual sump and overhead tank.

Fencing

All around compound wall around the project and individual compound walls on three sides of each villa

Rain water harvesting

Individual rain water harvesting system with filter for each villa.

Common Areas

Internal roads with paver block tiles
All round security with security cabin and 24hrs CCTV security system

Design Narrative


Ground Floor

The tropical villas have garden with trees lining infront of yards. The car Parking is tucked away neatly.
A welcoming entrance verandah overlooks the landscaped front yard. A countryard becomes the center feature of the living dining spcace. This courtyard landscape with indoor plants and elements become a focal element of the design. The courtyard is a double height space lit with natural sunlight. The courtyard also is a double hieght space linking both the floors visually.
The large living room overlooks the front yard garden through the verandah. The loving dining spaces are cross ventilated & the courtyard helps in taking the hot air out of the home. A neat wood and steal fabricated staircase links to the first floor.
The open kitchen is attached with a utility space & opens out into an outdoor work area. The bedroom sis tucked away & is cross ventilated. The toilet is located next to the bedroom with a common access.

First Floor

A spacious family room overlooks the courtyard below. A study is tucked away overlooking the open terrace. The spacious master bedroom has a walk in closet & an attached toilet. Bedroom 2 has an open terrace with planter boxes overlooking the front yard & the street below. A utility room / laundry is also tucked away in the first floor. A space saver staircase links the attic space. The open terrace above the covered parking is used as Zen garden which can double as a party corner or an outdoor bar.

Facade

The elevation combines tropical architecture and eco friendly architecture. Stone rubble is used for the front panel as it gives a tropical look and eco friendly green architecture design.

           Interior

© All rights reserved | Designed By Crescent Institute Of Technology